Kurs i italienskt herrskrädderi. Copy
18 OctDen 29 sep -1 oktober var det dags för kurs i Italiensk herrskrädderi, första delen.
![](https://skradderiforbundet.se/wp-content/uploads/2017/10/Jonas-och-Ruslan-225x300.jpg)
Vi var 17 deltagare, alla med erfarenhet från klassiskt herrskrädderi som kommit till Tillskärarakademin i Göteborg. Skolan har ställt upp med sina fina lokaler för att vi ska kunna genomföra den här kursen. Vi var förväntasfulla och såg fram emot att träffa våra kursledare från Milano.
Dag 1 inleddes med en föreläsning om förutsättningarna för dagens skräddare i Italien.
Jonas Rizzotti som representerar företaget Sartoria di Milano Aquadimare som fjärde generation berättade att de arbetar med 3 olika inriktningar.
Första klassens skrädderi, där man utgår helt från kundens önskemål, anpassar varje detalj och arbetar fram plagget utifrån kundens kropp och speciella krav. Allt från tygval, detaljer och passform anpassas mycket noga. Plagget görs hantverksmässigt där mycket sys för hand provas och justeras flera gånger under tillverkningen.
En annan inriktning är att kunden måttas i butiken och sedan skickas måtten vidare till en fabrik där plaggen sys. Det kallas i MTM (Made to Measure), på svenska måttsydd. Då handlar det om ett personligt anpassat plagg med fabriksmässig tillverkning och ett enklare underarbete.
Den tredje grenen är högklassig konfektion i företagets egen design och egna tyger.
Jonas talade också om vikten att lära känna sin kund. Det är nödvändigt för att kunna välja rätt tyg, modell och alla viktiga detaljer. Varje kund har sina speciella önskemål som ska tillgodoses.
Företaget har egna anställda skräddare som sitter i huset och syr. Man anlitar också andra skräddare som arbetar på free-lance basis.
Sartoria di Milano arbetar helst med italienska tyger. De tycker att de är smidigare och mer följsamma än tyger från andra länder.
Då var det dags för oss kursdeltagare att sätta i gång.
Den napolitanska kavajen känns igen på sin lätta, tunna och smidiga känsla. Axeln är naturlig och ibland helt utan stoppning. Ärmsömmen kan vara isär pressad vid kullen och ärmarna sys med ökad hållning så att den ser lite rynkad ut. Kavajen har en tajt passform över bröstet, högt skurna ärmhål och en sväng, markerad midja.
Vi har köpt ett materialpaket från skrädderiet som innehåller allt som behövs för kavajen. Vi startade med att dampa tyget och blöta vattulin och brösttagel.
![](https://skradderiforbundet.se/wp-content/uploads/2017/10/Tygutlägg-225x300.jpg)
![](https://skradderiforbundet.se/wp-content/uploads/2017/10/Ruslan-visar-insnitt-225x300.jpg)
Han skar t.ex. in mycket mera form i vattulinet. Vattulinet som har en smidig kvalitet som gick bra tillsammans med det tunna tyget. Hans brösttagel var tunt men hade mycket spänst.
Brösttagel och vattulin pikerades samman och innan vi tråcklade ihop det med framstyckena så formades de med pressning.
Även bakstycket och ärmarna fick mycket form i pressningen som föregick att alla delar tråcklades samman till första prov.
Ruslan hann också med att visa hur han syr frontfickor och foderfickor. Vi har bestämt att vi provar hans metoder på lösa bitar innan vi syr på kavajen. Han syr t.ex. hansydda passpoaler för att det ska bli så smidiga och tunna som möjligt. Han trappade alla lager i fickorna noga, också för att få det så tunt som möjligt. Vid nästa tillfälle ska Ruslan lära oss den svängda bröstfickan som hör till kavajen. Den kallas för ”barchetta” vilket betyder liten båt på italienska.
Vi fick i hemläxa att göra färdigt så här långt så att alla kan starta på samma punkt i mars 2018.
Vi beslutade också att tacka ja till den extra kursdag som skrädderiet erbjöd oss. Så nästa gång blir det fyra dagar intensivt och roligt skräddarjobb som väntar. Vi ser fram emot mars 2018.
![](https://skradderiforbundet.se/wp-content/uploads/2017/10/kavaj-e1508267224443-225x300.jpg)
Text Lena Victor
Bilder Sanna Holmqvist, Lena Victor