Textilmuseet

5 sep

CROSSOVER

Internationell textil konstfestival &
European Textile Network Conferens till Borås

Den 16-17 september välkomnas ca 300 deltagare till Borås och konferensen European Textile Network Conference 2017. I samband med konferensen är Textilmuseet arrangör för en internationell textil konstfestival 12-19 september.

KONFERENS

ETN – European Textile Network anordnar vartannat år konferens i ett land i Europa. I år är det Sveriges tur att vara värd för konferensen. Borås som textilstad var det självklara valet som värdstad.

– Det är inte varje dag Borås står värd för ett internationellt möte men inom våra styrkeområden, där textil och mode är en av dem, har vi mycket stora chanser att locka kongresser. Viktig kunskap och näring till staden, poängterar Erik Johnson, Borås Convention Bureau på destinationsbolaget Borås TME.

Årets Nordic Award in Textile – pristagaren Grethe Sørensen kommer att erhålla priset under konferensens kvällsmiddag. Borås Stad planeras att vara värd och representant för konferensen. Tema för årets konferens är hållbar kreativitet och innovation, och vill samtidigt visa på en mångfald av uttryck, metoder och tekniker inom fältet.

–  Konferensen arrangerar föreläsningar, workshops och utflykter inom och utanför Borås för konferensdeltagare från hela Europa. Textilmuseet har bland annat bjudit in den internationellt välkända trendsättaren inom mode och design, Li Edelkoort, som konferensens huvudtalare, säger Medeia Ekner, Textilmuseet.

  Li Edelkoort

FESTIVAL

Textilmuseet arrangerar en internationell textil konst festival för att synliggöra den textila konsten. Under festivalen kommer flera utställningar med samtida textil konst att visas på flera arenor i och utanför Borås, samt i stadsrummet samtidigt.

Första utställningen öppnar på Textilmuseet den 6 maj med Ekvation av Faig Ahmed för att uppmärksamma internationell samtidskonst med textila inslag. Den 3 juni öppnar utställningen Johtolanka av Texo med finska textilkonstnärer på Rydals Museum. Den 10 juni öppner Letter to my dear av konstnärerna Lennart Grebelius, Jeanette Schäring, Peter Ojstersek och Hannah Streefkerk, alla med koppling till specifika hantverkstraditioner och med miljö och hållbarhet i fokus.  I samband med festivalen öppnar Textilmuseet och Rydals Museum utställningar med konstnärer från Nordic Textile Art.

KONSTARENOR 

Textilmuseet samarbetar med konstarenor i och utanför Borås, vilka bidrar till festivalen i form av utställningar som visar samtida konst med textila inslag:

Rydals museum – visar medlemsutställning med konstnärer från Nordic Art Sweden med start 14 september samt utställningen Johtolanka – Ledtråd av Texo, finska textilkonstnärer med start 3 juni.

Borås Museum – visar grupputställningen Letter to my Dear med konstnärerna
Lennart Grebelius, Jeanette Schäring, Peter Ojstersek och Hannah Streefkerk kring temat människans ekologiska fotavtryck, med verk både inom- och utomhus med start 10 juni.

Abecita Konstmuseum – visar årets pristagare Grethe Sørensen med start 16 september.

Ålgården Konstnärernas Verkstäder och Galleri – visar utställningen Sutur – Ihopasytt / Ten artists interpreting time in stitches med start 9 september.

Janette Öhlund Galleri – visar vår tids glasrebell Fredrik Nielsen och Britta Carlström från Fiber Art Sweden från 14 september.

Flaménska Galleriet – visar konstnären Jonathan Josefsson med rötter i graffitivärlden som arbetar textilt med start 9 september.

Vävkompaniet – visar utställningen Gjord av din hand 2.0 baserad på boken med samma namn med start 2 september.

No Limit Street Art Festival – inkluderar i år konst med textila inslag med start 3 september.

                                        

Mer information: https://www.textilmuseet.se/aktiviteter/crossover.html