Utbildning
Skräddare är ett fantastiskt yrke med riktigt gamla anor. Det finns många olika yrkesroller där kunskapen krävs och ibland kan den göra dig mer attraktiv även inom andra yrkesroller.
Man skiljer idag på Herrskräddare, Damskräddare och Klänningsskräddare.
- Herrskräddaren arbetar med mannens kläder som byxor, kavajer, västar, kostymer, smoking, frack och ytterrockar.
- Damskräddaren arbetar främst med kjolar, byxor, kavajer och kappor.
- Klänningsskräddaren arbetar främst med blusar, kjolar, klänningar både till vardag- och fest, samt korsetter med mera.
Vill du bli skräddare finns de flera olika vägar att gå, och det är en stor fördel att avsluta sin utbildning med att avlägga ett gesällprov , som är ett yrkesbevis på att man kan yrket. (gesällprov kan vara länkad text till bestämmelserna)
För att matcha branschens behov och efterfrågan på kompetens förändras utbildningsvägarna fortlöpande. Här är exempel på hur det kan se ut.
Treårigt hantverksgymnasium, industrigymnasium eller folkhögskoleutbildning inom sömnad (eller motsvarande) och därefter någon form av påbyggnadsutbildning inriktad mot skrädderi.
Lärlingsplats hos en lämplig skräddare i Sverige eller utomlands.
Textilutbildningar i Sverige
Vidareutbildning & mästarbrev
Gesällbrev erhålls efter avlagt och godkänt gesällprov. Gesällprov organiseras av Stiftelsen för Hantverk & Utbildning och granskningen utförs av erfarna skräddare utsedda av Sveriges Skrädderiförbund. Här hittar du gällande bestämmelser för gesällbrev i skrädderi. Bestämmelser för gesällprov
Efter minst 6 år (10 000 tim.) som yrkesverksam kan man genomgå en mästarutbildning och ansöka om Mästarbrev. Detta administreras av Stiftelsen för Hantverk & Utbildning . Här kan du läsa om mästarbrevet. Kursbeskrivning (Mästarbrevsbestämmelser)